Uit de praktijk (1)

Ik doe de deur achter haar dicht. Wat een dappere vrouw. ik adem eens goed in en uit. Ze heeft de opluchting ook gevoeld. Ze noemt het de eerste dag van haar nieuwe leven. 

Onze sessie begint met praten. Zij vertelt, ik luister. Dat is waar ze goed in is, praten. Piekfijn, haarfijn, puntsgewijs komt er een cognitieve analyse van haarzelf. En oh wat zit haar adem hoog. Haar schouders verkrampt. Schaamte klinkt door in haar woorden, ze is psycholoog. Ze herkent zichzelf in de klachten van haar cliënten. Dat kan toch niet? ‘Als ik hulp zoek neemt niemand mij meer serieus.’ Ze vond mij via via en na telefonisch checken of ze particulier terecht kon zonder verslaglegging, maakte ze haar afspraak. 

Ik sta op en leg mijn handen op haar schouders. Wat ik voel vertel ik nog niet. Ik sta achter haar. Ze ziet mij niet. Tranen rollen, zonder geluid, over haar wangen. Een hoofd dat overuren maakt en een lijf dat niet gehoord is. Ik voel een vrouw die in de bloei van haar leven staat en tegelijkertijd uitgeput is. 

Ik neem haar mee naar mijn FERM theater. Daar gaan we voorzichtig aftasten. Het wordt een prachtig spel waarin we zowel het kind in haar tegenkomen als haar strenge vader. Ook komen we erachter dat ze een onderontwikkelde emotie heeft. Dat betekent dat deze emotie er bij haar vroeger niet mocht zijn en is bij haar gecompenseerd door een andere emotie. Dit geeft zoveel helderheid voor haar. Ze voelt direct het verschil. We nemen afscheid van wat was, wat is… en kijken vooruit. 

Prachtig om de hervonden kracht te voelen. Ze staat stevig als ze zegt: ik ga dit aan met mezelf. 

Ze komt nog twee keer terug. Waarin ik haar energetisch behandel, volledig in ontspanning brengend voel ik waar zich blokkades gevormd hebben en deze lossen we zacht en liefdevol op. 

In het derde en laatste consult is er toch de cognitieve behoefte die haar niet loslaat. Samen kijken we naar het kernkwadrant (D. Ofman) Daar legt ze naast zichzelf haar moeder bij, we maken het levend, ze kan het voelen en ervaren. Zo vallen er gigantische puzzelstukken op hun plek. Wat een mooie inzichten komen daaruit voort. Ze is zo enorm gegroeid in haar totale zijn. 

Wat wil ik je hiermee laten zien? Dat je in 1 consult al zoveel waardevols kunt bereiken. 

Ik mag dit delen van haar en zelf wil ze deze woorden eraan toevoegen 

‘Nadine je hebt me weer laten voelen, contact laten maken met mijn totale ik.  Je bent zo kundig en liefdevol. Ik heb tijdens mijn psychologie opleiding geleerd om alles vanuit mijn hoofd te benaderen. Voor mij voelt het veilig dat ik geen verwijzing nodig heb om naar je toe te komen. Als therapeutisch coach ben je heel benaderbaar. Je inspireert mij door je ruime en mooie kijk op het leven. Mijn masker is af en ik kan eerlijk zeggen hoe het met mij gaat. De tools die je hierbij aandraagt zijn zeer helpend. Ik leer ze ook door aan mijn cliënten. Ik heb geleerd van jou dat ik mag staan voor wie ik ben, met alle kanten die ik ken. Je schreef deze zin voor mij op en deze zal ik iedere dag blijven herhalen. Tot ziens, *(anoniem)’ 

Wat is dat toch lieve mensen? We leven in een maatschappij waarin oordelen van anderen soms zwaarder wegen dan onze eigen behoeften. 

Ik nodig je uit om jezelf weer te komen zijn bij mij. Welke maskers heb jij opgezet? Wat heb je verdrongen? Wat mag in jou helen zodat je weer vrij door het leven mag gaan? Wat mag jij loslaten? Welke patronen zitten er in jou? Kom spelend helen. Ik help je graag. 

#psychodrama #energetisch #persoonlijkeontwikkeling #zelfinzicht #bewustzijn #byferm #defermeschool #uniekecoaching

Meer artikelen

Volg byFERM

Volg deFERMEpodcast via:

spotify-podcast-badge-blk-grn-660x160
luister-op-apple-podcasts
NL_Google_Podcasts_Badge_8x
anchor.fm

Registratie Nieuwsbrief