Van burn-out naar burn-in

Door: Nadine – defermecoach

Een burn-out of andere heftige gebeurtenis kan vaak het proces van persoonlijke groei en ontwikkeling op gang brengen. Je kunt dan niet meer in de fight-freeze-flight stand en wordt gedwongen om naar binnen te keren. Daar zit je dan met jezelf. Op het moment dat je bewust wordt van je eigen rol in het geheel, dat je manier van denken je niet verder helpt. Het besef komt dat je er doorheen mag gaan, dieper erin. Dat is het begin van investeren in je herstelproces.

 

Dat klinkt nu heel easy maar dat is het natuurlijk verre van. Om te beginnen moet je beseffen dat JIJ de allerbelangrijkste persoon bent voor jou, in jouw leven. Niet je kinderen, niet je partner, niet je ouders maar jijzelf. Wanneer jij niet goed zorg draagt voor jezelf kun je het met de beste bedoelingen proberen…maar je kunt niet zorgen voor een ander zonder dat je daarbij van je eigenwaarde afwijkt. Je gaat dan voorbij aan je eigen grenzen. De verbinding met jezelf komt eerst en van daaruit kun je verbindingen met anderen aangaan. Hierbij zijn geen uitzonderingen. Elk iets waar je nu aan moet denken brengt je in wezen weg van de verbinding met jezelf. Het kan heel lastig zijn om die verbinding met jezelf echt te maken. Want mede door maatschappelijke normen en waarden, rollen die we innemen, verplichtingen waar we aan trachten te voldoen, verantwoordelijkheden die we voelen, schuldgevoelens, schaamte… word je verwijderd van je eigen authentieke ik.

 

Ik deel hieronder een aantal belangrijke en waardevolle lessen die ik heb geleerd.

De eerste vraag die je jezelf ALTIJD moet stellen vanaf nu als je even hapert om wat voor reden dan ook: draagt het bij aan de relatie met mijzelf? Het gaat hier niet over goede of foute keuzes maar wel om je duidelijk te maken dat je altijd een keuze hebt, je bepaalt zelf hoe je in het leven staat, alle keuzes die je maakt hebben invloed op jou.

Als ik naar mijzelf kijk zat ik vooral heel erg vast in mijn hoofd. Het contact met mijn voelen was ik volledig verloren. Hield rekening met hoe iets voor een ander was en ging voorbij aan hoe dat voor mij was. Ik dacht, overdacht en piekerde me suf. Maar weet je; je gedachten zijn gebaseerd op aannames en dus vooral onwaar. Ik heb anders leren kijken, voelen en denken. Want de meeste invloed heb je op gedachten! Dus stel je zelf vaker de vraag; is het waar wat ik denk? Want wat je in je hoofd hebt dat ga je ook voelen. En…je bent niet je denken!

Als je iets met de beste intentie doet hoeft dat niet het beste voor jezelf te zijn. (even twee keer lezen) je reageert vaak vanuit een patroon, een voor jou bekende weg. Je hebt een rugzak gevuld met de ervaringen die je gedurende je leven hebt opgedaan en opdoet, elke ervaring komt terecht in een vakje en daar haal je steeds je reacties en acties uit.

Nu loop je ergens tegenaan, een dilemma, klacht, je zoekt een oplossing voor iets. Snelle antwoorden komen uit die rugzak, in een van de vakjes vind je een antwoord, dat ken je al. Het werkt niet (meer) en je wilt iets nieuws, een nieuwe reactie, actie. Je moet dus naar een nieuwe plek van weten zien te komen. Sterker nog als de oplossing had gelegen binnen jouw weten was er geen klacht, dilemma of probleem. Als je je openstelt, de echte pijn gaat voelen, jezelf in de ongemakkelijkheid van het niet weten durft te dragen , de juiste vragen gaat stellen, contact gaat maken met je stilte, je innerlijke zijn en niet kijkt naar wat er is maar waar het vandaan komt. Dan kom je bij die mooie verbinding met jezelf uit.

Wil je meer weten? Of zelf eens op onderzoek uit gaan hoe dat voor jou werkt? Neem contact met me op! http://www.byferm.nl

Tot slot wil ik nog een tweetal fantastische boekentips meegeven;

  • Van klacht naar kans (Juriaan Galavazi) een prachtig boek dat voor mij op een mooi moment op mijn pad kwam. Ik ben er enorm enthousiast over. Er staat precies beschreven hoe belangrijk het is om naar je lichaam te luisteren en verder te kijken dan je klacht. Met oefeningen en heel toegankelijk. Ook is het mooi dat je meteen bewust wordt gemaakt van je manier van lezen. Ervaar het zelf! Ik heb Juriaan persoonlijk ontmoet tijdens een van zijn theatercolleges. Naast zijn open persoonlijkheid is het een van de weinige artsen die ik ken die naar het grotere geheel kijkt. Als je dit boek leest ga je anders kijken, word je bewuster van je eigen invloed op je staat van zijn en begrijpt veel beter hoe alles met elkaar in verbinding staat. Je lijf is slimmer dan je hoofd!
  • Kom uit je hoofd! (Lisette Thooft) Wanneer contact maken met je gevoel pijnlijk is word je een hoofd op pootjes. Maar zonder gevoel kun je je niet gelukkig voelen. Het is simpel, grappig en fijn geschreven. Met veel tips, trucs, tools en info! Absolute aanrader!

 

Meer artikelen

Volg byFERM

Volg deFERMEpodcast via:

spotify-podcast-badge-blk-grn-660x160
luister-op-apple-podcasts
NL_Google_Podcasts_Badge_8x
anchor.fm

Registratie Nieuwsbrief